Ruuti & RuBu

Ruuti on Helsingissä toimiva nuorten vaikuttamisjärjestelmä, joka on osa Helsingin kaupungin päätöksentekojärjestelmää. Osallistavia tapoja vaikuttaa Ruudin kautta on monia, kuten esimerkiksi erilaisissa toimintaryhmissä toimiminen, aloitteen kirjoittaminen, Ruuti-tapahtumiin kuten AloiteAsemaan osallistuminen, koulun oppilaskunnan kautta vaikuttaminen ja ehdolle asettuminen Helsingin nuorisoneuvostoon.

Tarkoitus on antaa nuorille helsinkiläisille mahdollisuus vaikuttaa itseään koskeviin asioihin.

Osa Ruuti-toimintaa on myös osallistava budjetointi, eli Ruuti Budjetti. Sen tarkoituksena on antaa nuorille mahdollisuus vaikuttaa siihen, mihin Nuorisopalvelut käyttävät rahojaan ja resurssejaan. RuBun kautta voi vaikuttaa omaan ympäristöönsä, kuten asuinalueeseensa, harrastusmahdollisuksiin, retkiin ja muuhun toimintaan.

Ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikössä RuBua toteutetaan tiedonkeruun menetelmällä. Tämä tarkoittaa sitä, että joka kevät nuorilta kerätään vastauksia ympäristöaiheiseen tiedonkeruuseen mm. Reaktori-tapahumassa sekä alueen kouluilla, jotka ovat Laajasalon ja Sakarinmäen peruskoulut. Tieodonkeruu toimii samalla äänestyksenä. Neuvottelukuntaa Ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikössä ei järjestetä.

Tiedonkeruun tarkoituksena on kartoittaa nuorten mieltymyksiä ympäristö, – seikkailu, – ja luontoasioista. Tiedonkeruun vastaukset vaikuttavat suoraan toimintaan, jota yksikössä tehdään ja mihin ohjaajien työaika menee.

Vuosikello vuonna 2018

Ympäristöaiheinen tiedonkeruu/äänestys: Laajasalon yläkoulu 17.4., Sakarienmäen yläkoulu 8.5.

Työpajat: Ma 1.10. – Ti 2.10.

Aloitteiden ja toimenpiteiden toteutus: Alkaa heti ja jatkuu vuoden 2019 loppuun

 

Vuonna 2017 Ympäristötoiminnan nuorisotyöyksiköstä lähti nuorten äänestykseen kolme toimenpide-ehdotusta, joista kahteen saatiin rahoitusta Ruuti-Gaalassa, joka järjestettiin joulukuussa. Ruuti-rahaa saatiin Laajasalon festivaaleihin sekä Nuorten ekokahvilatoimintaan. Laajasalon katufestarit muuttuivat LaajikaFest-tapahtumaksi joka järjestetään 15.9.2018 ja Nuorten Ekokahvila-toiminta on pyörinyt helmikuusta 2018 lähtien.

Lue lisää:

 

Lue lisää:

Ruuti-rahoja myönnettiin Laajasalon katufestareihin ja ekokahvilatoimintaan